Álláskeresési járadék - avagy mit tegyek, ha elvesztettem a munkám

hand-110306_1280.jpgSajnos a koronavírus miatt kialakulóban lévő helyzetnek köszönhetően rengetegen elvesztették már az állásukat és valószínűleg még többen fogják. Ha te is közéjük tartozol, akkor neked is időszakos megoldást nyújthat az álláskeresési járadék, vagy más néven munkanélküli segély.

Még csak alig pár hete tombol Európában a vírus, de már most megbénította a piac több résztvevőjét. Először a turizmus-vendéglátást tépázta meg, most már leállt több nagy gyár és más szektorokat is negatívan érint. Ennek köszönhetően szép számmal megkezdődtek a leépítések több vállalatnál és az újbóli elhelyezkedés is nehézkessé vált. Egyre több ember megélhetése forog kockán.

Ha szerencséd van és már korábban felkészültél egy ilyen helyzetre, akkor a mostani állapot jó indok lehet a vésztartalékod felélésére, amennyiben szükséged van rá. Viszont, ha te nem rendelkezel erre fordítható megtakarítással, akkor némi megoldást nyújthat az álláskeresési járadék.
Azt javaslom mindenképp használd ki a lehetőséget, mert nem tudni meddig tart a jelenlegi helyzet és ezzel a plusz pénzzel még tovább kihúzhatod a munkanélküliséget.

A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttem, de részletekért látogass el a kormányablak.hu vagy a nfsz.munka.hu weboldalra.

Az álláskeresési járadékra vonatkozó kérelmünket a lakcím szerinti kormányhivatalnál tudjuk benyújtani vagy online a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elektronikus felületén. Amennyiben online regisztráltál, akkor e-mailen keresztül fogja felvenni velünk a kapcsolatot a foglalkoztatási osztály.
Mivel a folyósítás az igénylés napjától fog kezdődni érdemes ezt minél előbb megtenni.

Az járadékra az a személy jogosult, aki:

  • álláskereső, és
  • az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és
  • kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban nem áll, és
  • vállalkozói tevékenységet sem folytat, és
  • munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és
  • számára az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama minimum 36, de legfeljebb 90 nap. Az álláskeresési járadék összege attól függ, hogy az igénylő hány napig dolgozott az igénylést megelőzően. Ezt a munka elvesztését megelőző négy teljes naptári negyedévben befizetett munkaerő-piaci járulék alap havi átlaga alapján számolják ki. Ennek az összege a mindenkori minimálbérnél nem lehet nagyobb.

Szorult helyzetben hatványozottan fontos, hogy tisztában legyünk a kiadásainkkal, szóval ajánlom a Vezesd a kiadásaid blog posztot és további tanácsokért nézz körül a blogon. Ha pedig kérdés merül fel vagy véleményed van használd a kommentelési lehetőséget.